sobota, 13 maja 2017

Tureckie smakołyki na piknik. 5 przepisów




Kiedy robi się troszkę cieplej, od razu mnie ciągnie do jedzenia na dworze. Jemy wtedy na tarasie, w ogrodzie, ale jeździmy też na pikniki. Na te bliższe do parku, nad rzekę, do lasu i na takie dalsze nad morze, nad jeziora lub gdzieś jeszcze dalej..
W tym roku sezon piknikowy rozpoczęliśmy 1 kwietnia. Pogoda była piękna, słoneczna i bardzo wiosenna. Wylądowaliśmy z kocami i koszami w jednym z warszawskich parków, blisko pszczół i ula mojego syna. 
Na początek sezonu piknikowego zrobiłam kilka małych i szybkich (wbrew pozorom) dań z tureckiej kuchni. Dla mnie smaki Bliskiego Wschodu idealnie sprawdzają się jako dania piknikowe.
Potem pogoda pokrzyżowała nasze zapędy piknikowe i zamiast pikniku na plaży w połowie kwietnia mieliśmy walkę z wichurą i sztormem, którą toczyliśmy w czapkach i zimowych kurtkach (w końcu 3 stopnie ciepła, to raczej zimowa temperatura ;-)).
Teraz wracamy znowu do sezonu na siedzenie na trawie, okularów od słońca na nosie, gołych nóg, niespiesznych i leniwych rozmów, mrużenia oczu od blasku i jedzenia na świeżym powietrzu.

Parę słów o tym co przygotowałam z tureckiej kuchni przeczytacie poniżej.
A na deser były szwedzkie rogaliki z marcepanem ;-)



Acili Ezme to jeden z klasycznych elementów tureckich meze (małych dań-przekąsek). Sałatka ma dużo sosu, w których można moczyć różnego rodzaju chleb i w ten sposób ją jeść. Jest też świetnym dodatkiem do grilowanych mięs, koft...
Pide to rodzaj nadzianego płaskiego chleba. W największym uproszczeniu można powiedzieć, że to turecka wersja włoskiej pizzy. Tradycyjne przepisy w nadzieniu mają najczęściej mięso, ale we współczesnej kuchni tureckiej jest bardzo dużo przepisów na warzywne pide.
Z ciasta na pide można upiec też płaskie chlebki, które idealnie sprawdzą się jako dodatek do dań. Wystarczy ciasto na pide rozciągnąć dłońmi na płaski placek, położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch posmarować oliwą i i upiec. Można też posypać ziołami, czarnuszką, zaatarem, solą morską... przed pieczeniem. 

Şiş Tavuk  to klasyczne tureckie szaszłyki. To danie popularne jest na całym Bliskim Wschodzie, a szczególnie w Syrii i Libanie).
Şiş oznacza szpatułkę do grilowania, a tavuk to kreślenie kurczaka po turecku. Mięso przed grilowaniem marynuje się w jogurcie i soku z cytryny. Turecką odmianą jest mały dodatek pomidora do marynaty. 
Şiş Tavuk można jeść z ryżem, tabuleh lub z dodatkiem pity.

Tabuleh kolejny klasyk kuchni tureckiej, ale też bardzo popularna sałatka w innych krajach Bliskiego Wschod. Składa się z niewielkiej ilości kaszy bulgur, czasami kuskusu i pomidorów, mięty, natki pietruszki i cytryny. Przewagę  w sałatce stanowią warzywa, kasza jest tylko dodatkiem. Czasami jest dodawany też ogórek, papryka lub inne warzywa, ale bazą niezbędnych składników są te wymienione wcześniej. Tabuleh ma wyraźny orzeźwiający smak. To idealna sałatka na lato, pikniki lub do pracy. 

Fasulye piyazi to kolejna bardzo popularna w Turcji sałatka. Ta zrobiona jest z  fasoli, natki pietruszki, oliwy z oliwek, młodej cebuli dymki i melasy z granata lub soku z cytryny. W wersji  zrobionej z przepisu poniżej do sosu dodaje się pastę tahini. To jest super prosta do zrobienia sałatka i niezwykle smaczna. Nasz hit ostaniego pikniku.







Acili Ezme
sałatka z pomidorów i papryki

3 pomidory (obrane ze skórki, pozbawione pestek i pokrojone w drobną kostkę) 
2 papryki zielone (pozbawione pestek i pokrojone w drobną kostkę) 
2-3 garście posiekanej natki
2 garście posiekanej mięty
1 łyżeczka sumaku
1 1/2 łyżeczki papryki pul biber*
sok z 1/2 cytryny 
2 łyżki melasy/syropu z granatów**
2-3 łyżki oliwy z oliwek
sól do smaku

Warzywa wymieszać w misce z ziołami. Dodać pozostałe składniki (oprócz oliwy) i ponownie wymieszać. 
Wierzch podać oliwą. 



Pide ze szpinakiem

ciasto
1/2 torebki (3,5 g) suszonych drożdży
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżka ciepłej wody
150 g mąki pszennej chlebowej
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka oliwy + oliwa do posmarowania wierzchu
50 ml bardzo zimnej wody

farsz
2-3 łyżki oliwy
1 cebula drobno posiekana
200 g listków szpinaku sałatkowego (luz zwykłego pokrojonego 3 cm kawałki)
1/2 łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
 1/2 łyżeczki papryki pul biber*
sól do smaku
250 g sera cheddar 

Przygotować ciasto. W małej miseczce wymieszać drożdże z cukrem i 1 łyżką ciepłej wody. Odstawić na 5 minut. W większej misce wymieszać mąkę z solą. Dodać zaczyn drożdżowy i oliwę. Mieszać dłońmi, dodając bardzo zimną wodę. Wymieszać do połączenia (jeżeli ciasto jest za suche dodać 1-2 łyżki wody więcej). Przełożyć ciasto na blat i wyrabiać dłońmi przez 5-6 minut. Przełożyć je do natłuszczonej oliwą miski, przykryć ściereczką i odłożyć do wyrośnięcia na 30 minut. Ciasto można wyrobić też mikserem (końcówki haki).

Przygotować farsz. Mocno rozgrzać oliwę na patelni. Dodać cebulę i smażyć 3-4 minuty, aż się zezłoci. Dodać szpinak i mieszając doprowadzić zwiędnięcia liści i do odparowania z niego nadmiaru wody (2-3 minuty). Dodać kumin, paprykę pul biber i do smaku sól. Wymieszać i przełożyć do miseczki.

Nagrzać piekarnik do 220 stopni C. Ciasto na pide podzielić na 4 części. Każdej części nadać dłońmi lekko owalny kształt. Podsypać blat mąką i rozwałkować dość cienko na kształt łódki każdy kawałek ciasta. Przenieść je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ja piekłam po 2 pide na 1 blasze. 
Na cieście ułożyć farsz zachowując 2 cm wolne od farszu brzegi. Wolne brzegi założyć na farsz, a końce ciasta (u góry i dołu pide) zwinąć. Powinny powstać lekko wrzecionowate pide z brzegami przykrytymi ciastem.Brzegi posmarować oliwą.
Wierzch pide posypać tartym serem.  
Wstawić blachy do piekarnika i piec pide do zrumienienia się ciasta (około 8-10 minut). Podawać od razu, ale można też w temperaturze pokojowej.

Şiş Tavuk 
szaszłyki z kurczaka

 600 g mięsa z kurczaka pokrojonego na 2-3 cm kawałki (użyłam zagrodowych udek bez skóry i kości)
4 łyżki jogurtu greckiego
sok z 1/2 małej cytryny
3 rozgniecione ząbki czosnku
1 1/2 łyżeczki papryki pul biber*
2 łyżeczki suszonego oregano 
1/2 pomidora
2 łyżki oliwy + oliwa do polania
sól

cząstki cytryny do podania

W misce wymieszać jogurt, sok z cytryny, czosnek, paprykę i oregano. Dodać rozgniecioną w dłoni połówkę pomidora i porządną szczyptę soli. Dodać kawałki kurczaka i wszystko wymieszać. Marynować mięso w lodówce  minimum przez 2 godziny, a najlepiej przez całą noc. Nadziać mięso na namoczone w wodzie patyczki do szaszłyków, polać wierzch oliwą i grilować szaszłyki lub upiec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C.  Podawać polane oliwą z cząstkami cytryny.


Tabbouleh

60 g drobnego bulguru
100 ml gorącej, gotującej się wody
4 garście drobno posiekanej natki (dałam 2 pęczki) - same listki
2 garście drobno posiekanej mięty
1 czerwona cebula (drobno posiekana) 
2 pomidory (obrane ze skórki, pozbawione pestek i pokrojone w drobną kostkę)
1 ząbek czosnku (drobno posiekany albo wyciśnięty przez praskę)
sok z 1  cytryny
4 łyżki oliwy z oliwek 
2 łyżki melasy z granatów** lub soku z cytryny
1/2 łyżeczki sumaku
sól do smaku

Bulgur wsypać do miski, zalać wrzącą wodą, przykryć talerzykiem lub folią spożywczą i odstawić do wchłonięcia się wody. Jeżeli macie gruby bulgur najlepiej go ugotować (przez parę minut, żeby ziarna zachowały sprężystość).
W misce wymieszać zioła, cebulę, pomidory i czosnek. Dodać sok z cytryny, melasę z granatów (lub więcej soku z cytryny) i oliwę. Wymieszać. Dodać bulgur i delikatnie wymieszać. Posolić do smaku. 
Sałatkę odstawić na minimum 15 minut, żeby kasza mogła wchłonąć trochę soków z warzyw.
Podawać posypaną sumakiem.

Fasulye piyazi
sałatka z fasoli i ziół z sosem tahini

2 puszki (po 400 g) białej fasoli - użyłam takiej gotowanej na parze 
5 młodych cebulek dymek (drobno pokrojonych razem ze szczypiorem)
2 garście posiekanej natki pietruszki
1  łyżeczka papryki pul biber*

sos
2 łyżki oliwy z oliwek
2  pasty tahini
sok z 1/2 cytryny
1 łyżeczka płynnego miodu
2 łyżki wody
sól do smaku


Wymieszać wszystkie składniki na sos. W misce wymieszać składniki sałatki. Zalać sosem i ponownie wymieszać. Można podawać od razu.
W klasycznej wersji do sałatki można dodać pokrojone, ugotowane na twardo jajko. 

*O papryce pul biber pisałam TUTAJ. Kupuję ją najczęściej przez internet w tureckim sklepie

** o syropie/melasie z granatów pisałam TUTAJ

 

Przepisy John Gregory-Smith z książki "Turkish delights"

3 komentarze:

  1. byłam w Turcji miesiąc, dawno, dawno temu. Niestety były to studenckie czasy i niewiele pojadłam smakołyków. Byłam zafascynowana wszystkim co widziałam. Lo bardzo fajny post, szkoda tylko, że tak malutkimi literkami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Alez tu dzis smakowicie! Tez prosze o powrot do normalnej trzcionki....

    OdpowiedzUsuń
  3. U nas albo pogoda nie taka, albo czasu nie ma, i jeszcze na pikniku nie byliśmy. Ale na tarasie jadamy już regularnie :)
    Dania smakowite, idealnie piknikowe :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails